Over het proces
De stad wil haar inwoners, bezoekers en andere relevante partijen intensief betrekken bij het proces. De opmaak van het bereikbaarheidsplan wordt gezien als teamwerk tussen de stad, het studiebureau, handelaars en verenigingen, scholen en de burgers.
Fase 1: Uitvoeren verkeersonderzoeken
In de eerste fase gingen we van start met een aantal verkeersonderzoeken:
- Kruispunttellingen: het aandeel bestemmings- en doorgaand verkeer op verkeersassen achterhalen;
- Lustellingen: intensiteiten en voertuigclassificatie (licht, middel en zwaar verkeer, fietsers) achterhalen;
- Parkeeronderzoek: parkeercapaciteit, -motief en -wijze achterhalen door kentekenregistratie om 6, 11 en 15u;
- Route-analyse: saturatieniveau, gemiddelde snelheid, reistijd en steekproefomvang op routes achterhalen.
Het participatietraject nam aanvang met een eerste workshop met de klankbordgroep om onze aanpak voor communicatie en participatie scherp te stellen met als doel samen achter het proces gaan staan, vooraleer we de burgers en werknemers en klanten van de bedrijven betrekken.
Fase 2: Opmaak multimodaal bereikbaarheidsplan
In de tweede fase werkt het studie- en ontwerpbureau Arcadis aan de opmaak van enkele scenario's voor het bereikbaarheidsplan. De resultaten van de verkeersonderzoeken en participatie geven ons zicht op de prioritatie acties zodat we een aangenaam stadscentrum kunnen creëren voor iedereen.
Zo liep er een online bevraging waarin we peilden naar de knelpunten, de meest voorkomende bestemmingen, het gebruik van vervoersmiddelen, de bereikbaarheid voor voetgangers, fietsers en minder mobiele personen... Kortom, hoe we kunnen bijdragen tot de veiligheid, leefbaarheid en vlotte bereikbaarheid van het stadscentrum. Niet alles kan in één keer worden aangepakt of opgelost. Daarom vroegen we aan welke oplossingen je denkt of waar je quick wins ziet. Dit deel van het participatietraject is met succes afgerond: 2000 mensen namen deel. Heb je de resultaten gemist? Klik dan hieronder om alles rustig in detail te bekijken.
Ook organiseerden we begin januari een tweede workshop met de klankbordgroep waarin we enkele denkpistes en voorstellen voor bereikbaarheidsscenario’s toelichtten en bespraken. Met de scholen en handelaars gingen we meer concreet aan de slag in focussessies in april en mei.
Fase 3: Implementatie
In de derde fase krijgt het bereikbaarheidsplan verder vorm. Aan de hand van ontwerpend en verkeerstechnisch onderzoek wordt het plan vertaald in een concreet actieprogramma om vervolgens via proefopstellingen de degelijkheid van het plan te toetsen aan de werkelijkheid.
Opnieuwe stappen we naar het breed publiek toe om de verschillende concepten voor de punctuele ingrepen en proefopstellingen af te toetsen. Aan de hand van een (digitale) wandeling geven we meer informatie over hoe bepaalde plekken in het stadscentrum er in de toekomst uit kunnen zien. Via een online bevraging kan men reageren op de ontwerpen, beelden en voorstellen voor de verschillende locaties. In oktober doen we de wandeling samen met de klankbordgroep om hen vooral goed te informeren, maar ook als laatste feedbackronde voor de proefopstellingen en implementaties.
Terug naar boven